this page

آتی کالا

آموزش ها

حساب عملیاتی مشتری، حساب بانکی مشتری است که جهت تسویه وجوه توسط اتاق پایاپای مورد استفاده قرار میگیرد. برای اتخاذ هر قرارداد آتی وجه تضمین اولیه، باید در این حساب موجود باشد. حساب در اختیار بورس، حسابی است که مشتری صرفاً قادر به واریز وجه و همچنین مشاهده اطلاعات مربوط به حساب میباشد و حق برداشت از حساب مزبور در اختیار اتاق پایاپای میباشد.

  • معاملات: کارمزدی است که قبل از انجام معامله باید طرفین قرارداد پرداخت کنند.
  • تسویه نهایی: کارمزدی است که بمنظور تسویه نقدی و یا فیزیکی باید طرفین قرارداد پرداخت کنند.

ابزارهای مشتقه(از جمله قراردادهای آتی) ابزاری هستند که قیمت و ارزش آن‌ها از یک نوع دارایی که اصطلاحا به آن “دارایی پایه” می‌گویند، مشتق می‌شود. در قرارداد آتی فروشنده متعهد می‌‌شود در سررسید مشخص، مقدار معین از کالایی مشخص را به قیمتی که الان تعیین می‌‌کند، بفروشد و طرف خریدار متعهد به خرید آن کالا می‌‌شود. ضمن این که قراردادهای آتی باید از مشخصاتی استاندارد پیروی کنند.

اگر مشتری قصد برداشت از حساب عملیاتی خود را داشته باشد، باید درخواست انتقال وجه را به کارگزاری ارائه کند. انتقال وجه از حساب در اختیار بورس فقط به حساب شخصی ذکر شده در فرم معرفی اطلاعات حسابهای بانکی مشتری امکانپذیر است. تقاضای انتقال وجه یک روز زودتر باید توسط کارگزار ثبت گردد و بورس روز کاری بعد تا قبل از شروع بازلر آتی نسبت به جابجایی وجه اقدام لازم را انجام می دهد.

همانطور که از نام آن مشخص است، وجهی است که طرفین قرارداد جهت جلوگیری از هرگونه سرباز زدن در قرارداد موظف به پرداخت آن هستند. ( این مبلغ تضمین نزد اتاق پایاپای نگهداری می شود. ) حداقل وجه تضمین برای قرارداد آتی ۷۰ درصد می باشد. زمانی که مشتری در یک سر رسید موقعیت خرید و در سررسید دیگر موقعیت فروش داشته باشد ریسک کاهش شدید موجودی حساب مشتری کمتر می‌شود زیرا در یک سررسید سود می‌کند و در یکی زیان. در این حالت می گوییم شخص در موقعیت معکوس قرار گرفته است و مشمول تخفیف وجه تضمین اولیه می شود .

  • وجه تضمین اولیه: برای اینکه طرفین به تعهدات خود در قرارد آتی پایبند باشند موظف به پرداخت وجه می باشد. میزان پرداختی این تضمین در قرارداد آتی مشخص شده است.
  • وجه تضمین جبرانی: زمانی که شخصی اخطار افزایش وجه تضمین را دریافت می کند موظف است حساب خود را به اندازه کسری وجه تضمین اولیه افزایش دهد.
  • وجه تضمینی اضافی:  از وجه تضمین اضافی جهت جلوگیری از ریسک ناشی تغییرات قیمت در بازار استفاده  می شود و اگر حساب طرفین از مقدار تعیین شده کمتر باشد، برای شخص اخطار افزایش وجه تضمین ارسال می شود.

قیمت تسویه بر اساس میانگین معاملات انجام‌شده و طی مراحلی در ساعات پایانی بازار توسط اتاق پایاپای تعیین می شود.

  •  تسویه روزانه: نقل و انتقال وجه به دلیل به روز رسانی حساب ها ( سود و زیان براساس قیمت تسویه محاسبه می شود.)
  • تسویه نقدی: تسویه نهایی قرارداد آتی به صورت نقدی و براساس قیمت تسویه محاسبه می شود.
  • تسویه فیزیکی: تسویه نهایی قرارداد آتی به صورت فیزیکی با انتقال دارایی پرداخت می شود.

  • فروشنده: اعلام آمادگی تحویل دادن کالای فروخته شده – تحویل دادن قبض انبار – کسرعوارض
  • خریدار: اعلام آمادگی تحویل کالا – واریز پیش پرداخت – دریافت گواهی آمادگی تحویل کالا – واریز کل وجه به حساب فروشنده – پرداخت عوارض – دریافت کالا